Důstojnost člověka jako základ sociální a pedagogické práce s romskými klienty v NZDM - Váňová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se věnuje sociální a pedagogické práci s romskými adolescenty v NZDM (Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež) s důrazem a na důstojnost a lidská práva. Jedná se o teoretickou práci, která popisuje Romy na území České republiky a to především v současnosti. Vymezuje a charakterizuje období adolescence a představuje v čem je adolescence u Romů odlišná, než u jejich vrstevníků z majoritní společnosti. Představuje NZDM jako jednu z mladších sociálních služeb v České republice, zaměřuje se na vysvětlení principu nízkoprahovosti, definování cílů, cílové skupiny a nabízených služeb a zaměřuje na individuální plánování, na kterém je práce s klienty v tomto typu zařízení postavena. Dále definuje lidskou důstojnost a lidská práva a jejich zakotvení v národních i mezinárodních právních dokumentech. Na závěr jsou uvedena etická dilemata, se kterými se pracovníci NZDM v praxi setkávají a popsány zp?soby, jak je moţné k nim přistupovat, aby byla zachována a podpořena lidská d?stojnost a práva klient?. Cílem diplomové práce je ukázat, ţe přístup pracovník? NZDM zaloţený na respektování d?stojnosti a práv kaţdého člověka vede u klient? k pozitivnímu ovlivňování jejich osobnosti a morálky, k formování jejich hodnot.
Worthiness of human as the principle of social and educational work with gypsy clients in youth club
Keywords: NZDM; Romové; romská mládež; adolescence; lidská důstojnost; lidská práva; etická dilemata; Youth club; Gypsies; gypsy youth; adolescence; worthiness of human; human rights; ethical dilemmas