Rozdíly v technologiích výroby piva v průmyslových pivovarech a minipivovarech v České republice a jejich vývoj v Olomouckém kraji po roce 1990 - Novák, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je rešeršní zpracování technologických možností, které jsou aplikovány při výrobě piva v průmyslových pivovarech a minipivovarech. Zhodnocen je také vývoj pivovarnictví v Olomouckém kraji po roce 1990, vývojové trendy a postavení minipivovarů a průmyslových pivovarů v této oblasti. Těžištěm práce je porovnání možností technologií v pivovarech s různou kapacitou výroby. Rozebírány jsou především technologie a biotechnologie přípravy mladiny, kvasného procesu a finálních úprav piva.
Differences in beer production technologies in industrial breweries and microbreweries in the Czech Republic and their development in the Olomouc region after 1990
Keywords: technologie; minipivovar; pivo; průmyslový pivovar; výroba; kvašení; filtrace; pasterace; HGB; technology; microbrewery; beer; industrial brewery; production; fermentation; filtration; pasteurization; HGB