Kvalifikace primární půdní organické hmoty podle rychlostní konstanty oxidace v půdách s odlišným systémem zpracování - Sládková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
V kruzích vědecké sféry a odborné veřejnosti je často diskutovaným tématem půdní organická hmota. Obsah a kvalita této pevné půdní fáze zásadně ovlivňuje nejen fyzikální a chemické vlastnosti půd, ale také ekosystémové služby, které půdy poskytují. V průběhu vědeckého bádání vznikla řada metod, jak lze kvalitu a množství půdní organické hmoty hodnotit. Zdá se, že většina metod, které jsou v zemědělské praxi využívány, jsou však zatíženy určitými nedostatky. V této práci jsou popsány principy nové metody hodnocení půdní organické hmoty, která vychází z rozdělení této hmoty na frakce labilní a stabilní. Byla hodnocena kvalita organické hmoty ve vzorcích půd, které byly zpracovávány odlišnou technologií (podrývání, diskování, orba). Výsledky ukázaly, že různý způsob kultivace ovlivňuje množství kvantitativních i kvalitativních parametrů půdní organické hmoty. Byl zjištěn například vliv kultivace na množství Byl zjištěn například vliv kultivace na množství organického uhlíku v půdě nebo ovlivnění kvality primární půdní organické hmoty.
Qualification of primary soil organic matter according to oxidation rate constant in soils with different ways of cultivation.
Keywords: Humus; zpracování; kvalita; půdní organická hmota; Hummus; processing; quality; soil organic matter