Dopravní nehody pod vlivem alkoholu a jejich sociální následky v teritoriu okresu Pelhřimov - Běloch, František (Jihočeská univerzita, 2010)
Dopravní nehody pod vlivem alkoholu a jejich sociální následky v teritoriu okresu Pelhřimov. Tato bakalářská práce se zabývá historií užívání alkoholu a vysvětluje analytické metody zjišťování alkoholu v krvi u účastníků silničního provozu při dopravních nehodách. Popisuje vliv alkoholu na účastníky silničního provozu a také jeho metabolismus. Vymezuje platnou legislativu týkající se alkoholu v dopravě v období let 2007 - 2009 a také legislativu účinnou od 1.1.2010. Nastiňuje stav dopravních nehod a dopravních nehod pod vlivem alkoholu, ke kterým došlo za sledované období v České republice a zejména pak na teritoriu okresu Pelhřimov. Práce se také zabývá sociálními a ekonomickými následky dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu a to nejen u viníků, ale i u ostatních účastníků nehod. Při tvorbě práce bylo spolupracováno s odborníky na danou oblast a bylo využito metody analýzy dostupných materiálů (i cizojazyčné literatury), metody komparativního zkoumání. Byla provedena retrospektivní obsahová analýza dat shromážděných při dokumentaci dopravních nehod Policií ČR a statistik Ministerstva vnitra ČR, za užití metody komparativního zkoumání. V bakalářské práci je mimo jiné charakterizována metoda odpovědnostní analýzy, která byla vyvinuta pro studium vlivu alkoholu a jiných drog na schopnost řídit motorové vozidlo. Cílem práce bylo stanovit míru negativního vlivu alkoholu na schopnost účastnit se dopravy. Druhým cílem bylo stanovit sociální následky dopravních nehod pod vlivem alkoholu na účastníky těchto nehod.
Traffic accidents under the influence of alcohol and their social consequences on the territory of the Pelhřimov district.
Keywords: Alkohol; Dopravní nehody pod vlivem alkoholu; Ekonomické náklady; Sociální událost; Teritorium okresu Pelhřimov; Účastník silničního provozu; Úmrtí; Zranění; Alcohol; Traffic accidents under the influence of alkohol; Economic costs; Social event; Pelhřimov district territory; Participant road; Death; Injuries