Analýza možností a vzniku následků selhání v ošetřovatelství (FMEA) - Hošinská, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Analýza možností vzniku a následků selhání v ošetřovatelství (Failure Mode and Effects Analysis - FMEA) je důležitou preventivní metodou, která určuje možná pochybení a navrhuje preventivní opatření k zabránění možných chyb, dříve než k nim dojde. Prevence vzniku těchto omylů je velice důležitá, je ale zapotřebí změnit chování a myšlení českých zdravotníků. Sami zdravotníci musejí chtít udělat vše pro kvalitní a bezpečnou péči, jinak nebude tato změna nikdy možná. Velice důležitá je podpora vedoucího managementu. Pokud tato podpora neexistuje, nemůže dojít ke zvyšování kvality a prevence vzniku selhání na dlouhodobé úrovni. Cílem naší práce bylo zjistit informovanost sester o FMEA a jako další cíl jsme měli zjistit zda sestry využívají FMEA v praxi. Na základě cílů bylo stanoveny výzkumné otázky: 1. Jsou sestry informované o metodě FMEA? a 2.Využívají sestry metodu FMEA v praxi? O metodě FMEA věděla a slyšela jen jedna z osmi dotazovaných sester, která se o ní dozvěděla na semináři. Metodu FMEA nevyužívají ani v jedné z nemocnic, ve které byl prováděn výzkum. Cíle byly splněny. Na základě výsledků šetření jsme stanovili dvě hypotézy. H1: Sestry nejsou informovány o metodě FMEA a H2: sestry nevyužívají metodu FMEA v praxi. Naše práce by měla sloužit ke zvýšení informovanosti v oblasti přecházení vzniku pochybení. Výsledky práce budou nabídnuty managementu zainteresovaných nemocnic s cílem zavedení preventivní strategie, která povede ke snížení rizika pochybení v oblasti ošetřovatelské péči. O tyto výsledky již projevily zájem obě nemocnice, ve kterých byl prováděn výzkum.
Failure Mode and Effects Analysis in nursing
Keywords: Pochybení; Prevence; Hlášení mimořádných událostí; FMEA; Kvalita; Failure; Prevention; Failure Reporting; FMEA; Quality