Modelová situace úniku amoniaku z průmyslových chladících zařízení - Mirandová, Růžena (Jihočeská univerzita, 2008)
Pro bakalářskou práci jsem si zvolila téma ''Únik amoniaku z průmyslových chladících zařízení'' z toho důvodu, že v současné době stále hrozí riziko závažných havárií u průmyslových chladících zařízení disponujících s chladícím médiem -amoniak. V úvodu mé práce jsem se zaměřila na problematiku prevence rizik úniku amoniaku z pohledu současných právních norem - z hlediska vypracování technické a provozní dokumentace a zajištění odborné způsobilosti obsluhy zařízení. Práce obsahuje také charakteristiku a popis amoniaku jako nebezpečné chemické látky se zaměřením na jeho toxicitu a možné toxické následky na osoby (včetně obyvatelstva v okolí). Dále jsem se zmínila o ochranných prostředcích, které musí mít obsluha chladícího zařízení k dispozici na svém pracovišti. V praktické části práce jsem vypracovala scénáře úniku amoniaku z původního chladícího zařízení akciové společnosti Madeta Pelhřimov a z jejího současného moderního zařízení. Vhodnost technického provedení chladících zařízení s ohledem na možnosti a rizika úniku chladiva - amoniaku jsem demonstrovala srovnáním těchto scénářů. K dosažení cíle mé práce jsem využila dostupných technických dat z firemní dokumentace a při zpracování modelové situace největšího a alternativního úniku amoniaku ze zařízení jsem vycházela z modelového programu vypracovaného v USA ''MODEL RISK MANAGEMENT PROGRAM AND PLAN FOR AMMONIA REFRIGERATION''.
A model situation release of ammonia from industrial cooling plants
Keywords: alternativní únik; chladící médium; koncentrace; koncový bod toxicity; kontaminace; nejhorší únik; riziko; toxicita; alternative release; cooling medium; concentration; toxicity end-point; contamination; the worst release; risk; toxicity