Hodnocení užitkových vlastností potomstva brojlerových slepic - Masárová, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
V diplomové práci byla hodnocena užitkovost hybridů kuřat Ross 308, Cobb 500 a Hubbard F15. Odchov kuřat probíhal do věku 22 týdnů a chov nosnic do věku 62 týdnů. Následovaly výkrmové testy potomstva do věku 35 a 42 dní. Na konci odchovu dosáhl nejvyšší hmotnost hybrid Ross 308. V odchovu vykázal nejnižší spotřebu krmné směsi na den a nejnižší úhyn hybrid Hubbard F15. Nejvyšší počet vylíhnutých kuřat na 1 nosnici (137,2 ks), nejnižší spotřeba krmné směsi na den (149,4 g) a nejvyšší oplozenost násadových vajec (93,2 %) byly zjištěny u hybrida Hubbard F15. Nejvyšší hmotnost násadových vajec a živá hmotnost na konci snášky (kohouti 5 029 g, slepičky 4 310 g) byly u hybrida Ross 308. Ve výkrmu do 35 dní vykázali nejvyšší živou hmotnost kohoutci hybrida Cobb 500 (2 397 g) a slepičky hybrida Hubbard F15 (2 145 g). Nejvyšší hmotnost prsní svaloviny byla u hybrida Cobb 500 (516,9 g) a stehenní svaloviny u hybrida Hubbard F15 (511,9 g). Nejvyšší jatečná výtěžnost byla u hybrida Cobb 500 (76,30 %). U prodlouženého výkrmu do 42 dní měli nejvyšší živou hmotnost kohoutci Ross 308 (3 096 g) a slepičky Cobb 500 a Hubbard F15 (2 688 g a 2 682 g). Nejvyšší hmotnost prsní svaloviny byla zjištěna u hybrida Ross 308 (697,0 g) a stehenní svaloviny u hybrida Hubbard F15 (707, 6 g). Nejvyšší jatečná výtěžnost byla vykázána u hybrida Hubbard F15 (78,0 %).
The evaluation of the performance of progeny of broiler hens
Keywords: brojler; výkrmnost; jatečná užitkovost; Ross 308; Cobb 500; Hubbard F15; broiler; fattening performance; carcass performance; Ross 308; Cobb 500; Hubbard F15