Problémy rodin dětí s Downovým syndromem na Českobudějovicku (typologie, relativní četnost a závažnost) - Chaloupecká, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá problémy rodin, které mají dítě s Downovým syndromem. Jejich závaţností, jaké problémy mají rodiče nejčastěji, a které hodnotí jako nejzávaţnější. Práce má pouze teoretickou část, která je rozdělena do čtyř kapitol. V kapitolách se postupně charakterizuje rodina, její funkce a typy. Dále Downův syndrom, jeho znaky, příčiny a vznik. Třetí kapitola je zaměřena na rodinu, která má dítě s postiţením. Popisuje přizpůsobení rodiny k postiţení dítěte. Poslední kapitola se zabývá typologií problémů. Nachází se v ní vyhodnocení dotazníků, které byly předloţeny rodinám, které mají dítě s Downovým syndromem na Českobudějovicku. Většina rodin řeší stejné problémy, které však díky občanskému sdruţení Ovečka poměrně dobře zvládají.
Problems of familis with Down Syndrom children in the region of České Budějovice (Budweis)(Typology, relative frequency and severity)
Keywords: Klíčová slova: Downův syndrom; rodina; dítě; matka; problém; typologie; závaţnost; četnost; mentální postiţení; typy rodin; vývoj; funkce.; Key words: Down syndrome; family; child; mother; problem; typology; severity; frequency; a mental disability; the types of families; development; function.