Charakteristika výtvarného projevu keňských žáků (teoreticko-empirická práce) - Horáková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce na téma Charakteristika výtvarného projevu keňských žáků se skládá z části teoretické a empirické. Teoretická část se zabývá kulturním, sociálním a politickým uspořádáním v Keni a stručnou charakteristikou vybraných etnik v kontextu jejich historických a kulturních souvislostí. Podstatnou část tvoří také kapitola věnovaná současnému i tradičnímu keňskému umění. Za cíl si tato část práce klade přiblížit keňský edukační systém se zaměřením na výuku výtvarné výchovy a uměleckého vzdělávání. Empirická část se věnuje samotné charakteristice výtvarného projevu keňských žáků a popisuje průběh předem vytvořených lekcí výtvarné výchovy na základních školách ve vytyčených oblastech. Součástí teoretické i výzkumné části je obrazová dokumentace.
Characteristic of Art Expresission of Kenyan Students
Keywords: Keňa; tradiční kmenové umění; dětský výtvarný projev; keňské učební osnovy; výtvarná výchova; Kenya; traditional tribal art; children's art expression; Kenyan curriculum; art education