Vyhodnocení vsakovacích schopností půd pomocí přetlakového infiltrometru - Pivoňka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce je zaměřena na vyhodnocení infiltračních schopností půd v povodí Lužického toku v katastrálním území Babice u Netolic. V rámci terénního měření byl použit kompaktní přetlakový infiltrometr. Ve vybraném území bylo provedeno celkem 26 infiltračních pokusů na 5 lokalitách. V práci byla srovnávána infiltrační rychlost na lokalitách s odlišnou BPEJ, respektive HSP. Dále byly také zhodnoceny infiltrační schopnosti na půdách s odlišným využitím území. Pro vyhodnocení infiltrace byly použity empirické infiltrační rovnice dle Philipa. Naměřené hodnoty byly dále tabulkově a graficky zpracovávány. Nejvyšší infiltrační rychlost byla naměřena na orné půdě (L5). V práci byla potvrzena funkčnost rozdělení půd do HSP. Dále byly také detailně popsány zásady měření infiltrace s kompaktním přetlakovým infiltrometrem.
Evaluation of soil infiltration rate by using compact pressure infiltrometer
Keywords: kompaktní přetlakový infiltrometr; ustálená infiltrační rychlost; hydrologické skupiny půd; BPEJ; Philipovy infiltrační rovnice; compact pressure infiltrometer; steady infiltration rate; hydrologic soil groups; BPEJ; infiltration equation of Philip