Zdroje hluku a biohluk v chovu prasat. - Veselý, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem mé bakalářské práce bylo změřit hluk a biohluk v chovu prasat. Jednou se zapnutým ventilačním systémem a jednou bez něho. Měření probíhalo v podniku AGROPIG s.r.o. a v jednom z areálů firmy - UNIAGRA Jarošovice v Čihovicích v Týně nad Vltavou, kde byl k dispozici výkrm prasat. Hluk a biohluk byl měřen po dobu jedné minuty a proces byl registrován každých 5 vteřin. Měřilo se ve 3 místech a to na začátku každé stáje, uprostřed a na konci ve stejnou denní dobu. Výsledky byly vloženy do grafu a vývoj v jednotlivých křivkách byl porovnán. U všech grafů byla z naměřených hodnot určena minima a maxima a vypočítala se ekvivalentní hladina akustického tlaku. Zjistilo se, že hluk a biohluk byl vyšší ve stáji v Chmelné, ať už vzhledem k tomu, že je tam větší kapacita stáje než v Čihovicích, tak už z důvodu většího počtu ventilátorů, které při vypnutí znervózní prasata.
Sources acoustic noise and bio noise in breeding pigs
Keywords: Hluk; zvuk; biohluk; prasata; chov; výkrm; ekvivalentní hladina; Acoustic noise; sound; bionoise; swine; pigs; fattening; breeding; equivalent level