Volnočasové aktivity a pracovní zátěž učitelů 1. st. ZŠ - Švorcová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zaměřuje na volnočasové aktivity učitelů 1. stupně ZŠ v závislosti na jejich vnímání pracovní zátěže. V teoretické části je zmíněná charakteristika učitele, ale stěžejní je téma pracovní zátěže a volného času učitele. Je na ně nahlíženo z více úhlů pohledu. Nabízí především různé odvětví zátěže a druhy volného času. Empirická část je zpracována pomocí metody hloubkového rozhovoru s vybranými učiteli 1. stupně ZŠ. Cílem tohoto výzkumu bylo zjistit, do jaké míry zátěž ovlivňuje trávení volného času učitelů, jakými způsoby zátěž zvládají. Účastnice výzkumného šetření zvládají zátěž a svůj volný čas věnují aktivitám, které jsou zcela odlišné od jejich profese. Mezi nejčastěji zmiňované volnočasové aktivity řadí fyzickou aktivitu, manuální práci a sport.
Leisure Time Activities and Workload of Primary School Teachers
Keywords: osobnost učitele; profesní aktivity učitele; psychická zátěž; fyzická zátěž; stres; volný čas; teacher's personality; professional activities; mental burden; physical burden; stress; free time