Pastorace Komunity Noe - Plavcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá popisem pastorační činnosti Komunity Noe, podrobuje ji pastorálně-teologické analýze a doporučuje kroky, které by mohly napomoci k prohloubení pastoračního působení komunity. Cílem pastorační činnosti Komunity Noe je inspirovat lidi, se kterými pracuje, k hledání spásy. Tento cíl se snaží realizovat třemi způsoby - nabídkou volnočasových aktivit a osobnostně formačních pobytů pro mládež, pomáhajících rozhovorů a osobního doprovázení mladých lidí a také organizováním aktivit pro obec, ve které působí. Cílovou skupinu, na kterou je pastorační činnost komunity zaměřena, tvoří převážně dospívající a dospělá mládež, a to jak věřící, tak nevěříci. Základní teologický princip, ze kterého Komunita Noe při pastoraci vychází, je princip inkulturace. Z něj jsou pak vyvozena čtyři kritéria pastorační práce s mládeží - hledání a užívání společného jazyka, individuální přístup ke každému člověku, nabídka spirituality, personální a věcná nabídka. Těmito kritérii je pastorační činnost Komunity Noe hodnocena.
Pastoral Care of the Noe Community
Keywords: Komunita Noe; mládež; pastorace; princip inkulturace; kritéria pastorační práce s mládeží; Noe Community; youth; pastoral care; principle of inculturation; youth pastoral care criteria