Multilingualism and interculturality in international or interregional projects and work environments - Krychová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce s názvem Mnohojazyčnost a interkulturalita v mezinárodních projektech a pracovních prostředích je zasazena do kontextu evropských výzkumných projektů. Cílem této práce je za pomoci kvalitativního výzkumu zjistit, jak projektoví partneři vnímají jazykovou a kulturní diverzitu v evropských výzkumných projektech, které jsou financované z doposud největšího evropského programu na výzkum a inovace, který nese v současnosti název Horizon 2020. V teoretické části jsou vysvětleny nejdůležitější pojmy jako evropské výzkumné projekty, interkulturalita, komunikace, mnohojazyčnost a lingua franca. Po vysvětlení výzkumné metody následuje praktická část, která se věnuje představení výsledků a interpretaci dvanácti polostrukturovaných rozhovorů, které jsem uskutečnila s partnery pracujícími na evropských výzkumných projektech.
Multilingualism and interculturality in international or interregional projects and work environments
Keywords: evropské výzkumné projekty; kultura; interkulturalita; mnohojazyčnost; komunikace; lingua franca; culture; interculturality; multilingualism; lingua franca; European research projects; communication