Černínové z Chudenic a jejich sídla v západních Čechách v 17. století - Končal, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato kvalifikační práce se zabývá rodem Černínů z Chudenic, který až do českého stavovského povstání 1618-1620 nepatřil k významným českým šlechtickým rodinám. Ovšem zmíněná revolta ukončená bitvou na Bílé hoře spolu s následnými konfiskacemi majetku poražených byly zlomovými body v dějinách černínského rodu. Díky loajalitě některých zástupců rodu a pobělohorským konfiskacím, které pomohly rozmachu černínského rodu, se Černínové z Chudenic zařadili mezi nejbohatší a nejvlivnější šlechtické rody v pobělohorských Čechách. Tato práce zprvu stručně pojednává o historii rodu. Dále zkoumá síť černínských sídel a držav během 17. století se zvláštním zaměřením na západní Čechy, ze kterých rod pocházel.
Černín from Chudenice and their seat in western Bohemia in the 17th century
Keywords: česká šlechta; Černín z Chudenic; rezidenční síť; novověk; czech noble family; Černín from Chudenice; settlements network; modern age