Extrakraniální stereotaktická radioterapie - Reichlová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem bakalářské práce je extrakraniální stereotaktická radioterapie. ESRT je jednou nejmodernějších metod léčby lokalizovaných nádorových lézí. Při její aplikaci jsou využívány vysoké dávky ionizujícího záření a malý počet ozařovaných frakcí. Lze ji realizovat na specializovaných ozařovacích přístrojích, např. na moderních lineárních urychlovačích (Tomoterapie, True Beam) nebo na kybernetickém lineárním urychlovači (Cyberknife). Jedná se o léčbu neinvazivní, krátkodobou a velice efektivní, nahrazující chirurgický výkon. Pro její aplikaci je nezbytná intenzivní obrazová verifikace cílového objemu, ať už ve formě aktivního sledování pohybu tumoru v průběhu ozařování, s využitím metod 4D radioterapie nebo verifikačního CT. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Část teoretická popisuje především vybraná fakta o ionizujícím záření, procesy odehrávající se v ozářené tkáni, představuje metodu ESRT, její principy, indikace k extrakraniální stereotaxi, přístrojovou techniku, fixační pomůcky i možné nežádoucí účinky a komplikace této léčby. Praktická část měla za hlavní cíl zjistit míru informovanosti radiologických asistentů o principech, variantách a indikacích extrakraniální stereotaktické radioterapie. Je realizována formou dotazníku, který vyplnilo celkem 79 respondentů a výsledky prokázaly, že míra informovanosti radiologických asistentů aktivně tuto profesi vykonávajících je velmi dobrá. Druhým cílem praktické části bylo na základě studia literatury zodpovědět otázku, proč není metoda extrakraniální stereotaktické radioterapie využívána častěji. Je to dáno jednak nižším počtem zařízení, na kterých lze toto ozáření provádět, ale také podmínkou menšího nebo středního rozsahu onemocnění a částečně i časovou náročností této techniky. Extrakraniální stereotaktická radioterapie je nejpřesnější teleterapeutickou metodou ozařování v onkologii. Svou neinvazivitou, komfortností pro pacienta, vynikající přesností aplikace dávky a velice dobrými výsledky tvoří budoucnost radiační terapie.
Stereotactic body radiotherapy
Keywords: Extrakraniální stereotaktická radioterapie; lineární urychlovač; CyberKnife; Tomoterapie; ionizující záření; indikace; stereotaxe; Extracranial stereotactic body radiotherapy; linear accelerators; CyberKnife; Tomotherapy; ionizing radiation; indication; stereotaxy