Jednostranná nefrektomie z pohledu pacienta - Kačírková, Michala (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma diplomové práce je Jednostranná nefrektomie z pohledu pacienta. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na onemocnění ledvin, problematiku nefrektomie z pohledu pacienta a z pohledu sestry, dále pak na role sestry. Druhá část práce je výzkumná. Výzkumné šetření probíhalo na urologických odděleních ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje. Pro výzkumné šetření byl vybrán kvalitativní výzkum, který probíhal formou polostrukturovaného rozhovoru u dvou výzkumných souborů. První výzkumný soubor tvořilo 10 pacientů po nefrektomii, z toho pět respondentů po klasické otevřené nefrektomii a pět po laparoskopické nefrektomii. Druhý výzkumný soubor tvořilo 10 sester pracující v lůžkové nebo části urologického oddělení. Diplomová práce byla zaměřena na prožitky (pocity) nebo-li na to, jak pacient vnímá operační odstranění ledviny. Zajímalo nás, jak na danou problematiku nahlíží pacient a jak sestry. Zda sestry dokážou definovat obavy, se kterými se pacienti před a po výkonu musí vypořádat, nebo zda je pohled na danou situaci stejný nebo diametrálně rozdílný. Stanovili jsme si tři cíle a šest výzkumných otázek. Prvním cílem bylo zjistit, jak urologický pacient vnímá jednostrannou nefrektomii. Druhým cílem bylo zjistit, jaké jsou nejčastější obavy, se kterými se urologický pacient potýká před a po operaci. Třetím cílem bylo zjistit, jaký má sestra podíl na informovanosti pacienta. První výzkumná otázka zněla, jakým způsobem urologický pacient vnímá jednostrannou nefrektomii. Druhá výzkumná otázka zněla, jak urologický pacient po jednostranné nefrektomii vnímá obraz svého těla. Třetí výzkumná otázka zněla, jaké jsou nejčastější obavy pacienta před operací. Dále na koho se pacienti nejčastěji obracejí se svými obavami. Pátá výzkumná otázka zněla, jak se sestra podílí na informovanosti pacienta. Poslední výzkumná otázka zněla, jakým způsobem sestra nejčastěji informuje pacienta. Výsledky a poznatky výzkumného šetření diplomové práce budou nabídnuty sestrám na urologických oddělení, kde probíhalo výzkumné šetření. Mohou jim pomoci při práci s urologickými pacienty a pro zkvalitnění ošetřovatelské péče o ně. Výstupem diplomové práce je informační mapa, která může sloužit pacientům, jako pomocník, díky kterému se mohou připravit se na celý průběh hospitalizace.
Unilateral nephrectomy from the patient´s point of view
Keywords: Pacient; Nefrektomie; Sestra; Role sestry; Ošetřovatelská péče; Podpora; Pohled na nemoc; Patient; Nephrectomy; Nurse; The role of nurse; Nursing care; Support; View of the disease