Geometrie na počátku školní docházky - Švamberková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo zjistit rozsah a kvalitu geometrických zkušeností dětí na počátku školní docházky. Výzkum byl zaměřen na šestileté děti před nástupem do základní školy. Zjištění proběhlo formou didaktického testu, který byl inspirován testem, který zadali v roce 1995 F. Kuřina, M. Tichá a A. Hošpesová. Test byl zadán pěti stům dětí v mateřských školách po celém území České republiky. Dílčím cílem práce bylo porovnat, zda v průběhu let došlo k posunu ve výsledcích testů, proto byly výsledky porovnány s výsledky testování z roku 1995. Práce byla rozšířena o tematický celek využívající poznatky z geometrie.
Geometry at the beginning of school attendance
Keywords: předškolní dítě; elementární geometrické představy; geometrické zkušenosti; geometrické tvary; vlastnosti předmětů; orientace v rovině a prostoru; měření a porovnávání délek; preschool child; elementary geometric ideas; geometric experiences; geometric shapes; properties of objects; the orientation of the plane and space; measuring and comparing of lengths