Vliv nezaměstnanosti na životní úroveň rodiny - Říhová, Terézia (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá vlivem nezaměstnanosti člena v rodině na životní úroveň rodiny. Hlavním cílem této práce bylo komplexně popsat život záměrně vybraného vzorku dlouhodobě nezaměstnaných osob a jejich rodiny. Dílčím cílem bylo postihnout, do jaké míry dlouhodobá ztráta práce jedince ovlivní životní způsob rodiny. Dalším dílčím cílem bylo zjistit, zda se pro nezaměstnaného jedince stává rodina životní oporou, jak po stránce ekonomické, tak psychické. Životy nezaměstnaných a jejich rodin byly popsány prostřednictvím případových studií. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části své práce se věnuji problematice nezaměstnanosti, rizikovým skupinám na trhu práce, vlivu nezaměstnanosti na jedince a možnostem pomoci nezaměstnaným. Dále se zabývám charakteristikou rodiny a vlivem nezaměstnanosti na rodinu ze všech stránek jejího života. V praktické části práce se věnuji popisu cílů práce, metodiky výzkumu a vlastních výsledků. Pro shromáždění potřebných kvalitativních dat jsem zvolila metodu dotazování, jako techniku narativní rozhovor. Výzkumný soubor tvořilo šest respondentů, kteří jsou evidování na Úřadu práce v Českých Budějovicích. Byli to dlouhodobě nezaměstnaní muži a ženy starší 50 let a dlouhodobě nezaměstnaní muži a ženy, kteří jsou rodiči dětí v předškolním a školním věku. Jak ukázal výzkum, tak dlouhodobá ztráta práce jedince přináší rodině pokles finančních příjmů, které vedou ke změně životního způsobu a snížení životní úrovně rodiny. Rodiny nezaměstnaných musejí kvůli své situaci přehodnotit svůj žebříček hodnot, zamyslet se nad svým způsobem života a jeho alternativami. Dochází ke změně jejich denního režimu, vzdávají se některých svých zálib, omezují sociální kontakty. Ve většině případů se však projevuje rodinná solidarita, po psychické i ekonomické stránce. Výsledky výzkumů je možné použít jako podklad k dalším výzkumům v této oblasti a rozšířit tak informace týkající se problematiky nezaměstnanosti a jejího vlivu na rodinu. Dále by tyto informace mohly využít úřady práce při práci s nezaměstnaným člověkem.
Effects of unemployment on family life
Keywords: Nezaměstnanost; rodina; práce; životní úroveň; životní způsob; rodinná opora; Unemployment; family; job; standard of living; lifestyle; family support