Historie a současnost jaderných zbraní ve světě a v ČR - Tejc, Michal (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá historií a současností jaderných zbraní ve světě a v ČR od prvních výzkumů v oblasti objevení fyzikálních částic, až po vývoj a testování jaderných zbraní jednotlivých států, přijetí mezinárodních smluv a dohod, které snižují nebezpečí zneužití jaderných zbraní ve světě. V teoretické části obsahuje historické odkazy na objevování nových prvků, jejich výzkum a praktické použití v jaderných zbraních. Práce dále poskytuje přehled historie jednotlivých výzkumných programů států, které se v současné době přihlásily k vlastnictví jaderných zbraní, nebo se u nich předpokládá jejich držení, či v současné době jaderné zbraně vyvíjejí. Práce pokračuje analýzou mezinárodních smluv a dohod o postupném zákazu testování jaderných zbraní, které vedly k přijetí dokumentu Smlouva o nešíření jaderných zbraní. Pro zpracování této práce byl stanoven následující cíl: Zpracovat analýzu a porovnání historického vývoje a současnosti jaderných zbraní ve světě a v ČR. Pro jeho splnění bylo potřeba oslovit osoby, které se v dané problematice orientují a cestou zpracovaných dotazníků charakterizovat jednotlivé názory respondentů na problematiku použití, či zneužití jaderných zbraní ve světě, zadokumentování přijatých mezinárodních smluv a možnosti reálného zneužití jaderných zbraní státy, které se nepřipojily k mezinárodním závazkům. Po oslovení osob a provedení analýzy jejich odpovědí, které se zabývají problematikou jaderných zbraní, materiálů využitelných k jejich výrobě, kontrolou jejich nešíření, bylo zadokumentováno, že všichni respondenti souhlasí, že přijetím mezinárodních dohod došlo ke snížení mezinárodního napětí a částečnému pozastavení jaderných testů. Jaderné programy buď státy pouze ukončovaly, nebo svůj jaderný program řešily zcela mimo zárukový systém. Tedy přijetím současných právních aktů se možnosti států nelegální výroby jaderných zbraní snížily. Toto neplatí pro státy podporující mezinárodní terorismus a jaderné odstrašování.
The history and the present of nuclear weapons in the World and in the Czech Republic
Keywords: uran; plutonium; jaderné zbraně; mezinárodní smlouvy; uranium; plutonium; nuclear weapons; international treaties