Chataření v okrese Jihlava (vývoj, územní rozložení a typologie) - Hadrava, Martin (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá chatařením na území okresu Jihlava. Většina dat potřebných pro tuto práci byla zjišťována prostřednictvím terénního průzkumu. Identifikovány byly rekreační chaty, rekreační domky, zahrádkářské chaty, zahrádkářsko-rekreační chaty a chaty architektonicko a stavebně specifické. Celkem bylo nalezeno 3872 chat seskupených do 120 chatových osad. V diplomové práci je obsažena analýza územního uspořádání jednotlivých chatových osad a jejich typová diferenciace. Jednotlivé charakteristiky chatových osad byly zpracovány do přehledných tabulek, které jsou také součástí této práce. Diplomová práce také obsahuje srovnání dvou odlišných chatových oblastí.
Cabin recreation in the district of Jihlava (development, territorial dislocation and typology)
Keywords: chata; chataření; chatová osada; chatová oblast; územní rozložení; typologická rozmanitost; cabin; recreation in the cabins; cabin areas; cabin settlement