Vliv vybraných ukazatelů chovného prostředí na úroveň welfare dojeného skotu - Jarolímková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce je zaměřena na posouzení úrovně welfare, technologie a technologických systémů na vybraných chovech dojného skotu České republiky v návaznosti na užitkovost a zdravotní stav zvířat. Při zpracování práce byla využita faremní a veterinární evidence chovů; a screeningové metody pro zhodnocení úrovně pohody dojeného skotu. Stáje pro chov dojnic musí být v souladu s použitou technologií chovu dispozičně, technicky a provozně řešeny tak, aby cirkulace vzduchu, prašnost, teplota a relativní vlhkost vzduchu, koncentrace plynů, osvětlení a hlučnost byly udrženy v mezích, které nejsou pro dojnice škodlivé. Stejně tak i všechny technologické systémy chovu nesmí narušit zdravotní stav a pohodu ustájených zvířat. Chovné prostředí, které vytvoří předpoklady pro umožnění přirozených projevů chování zvířat, jejich odpočinek a příjem krmiva a vody, vytvoří základ pro udržení odpovídající úrovně welfare ustájených dojnic jako významného předpokladu dosažení optimálních produkčních a reprodukčních ukazatelů. Přestože nebyl prokázán statisticky významný rozdíl (p >0,05) mezi sledovanými chovy ve vybraných ukazatelích, na sledovaných chovech byly stanoveny vzájemné závislosti mezi úrovní chovného prostředí, některými produkčními a reprodukčními ukazateli a zdravím skotu.
Influence of selected indicators of breeding environment on the welfare level of dairy cattle
Keywords: dojnice; chovné prostředí; technologické systémy; zoohygiena; screening; welfare; zdraví; dairy cow; biosecurity; rearing environment; technologic systems; screening; animal hygiene; welfare; health