Problematika kojení a vývoje imunitního systému u člověka - Spěváková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení kojení a načasování zavedení příkrmů do stravy kojence jako účinné prevence potravinové alergie. Práce zahrnuje vývoj imunitního systému dítěte a faktory, které se na jeho vývoji podílí. Následující část se věnuje kojení, popisuje složení mléka a jeho imunologický význam. Dále je přiblížena patofyziologie potravinové alergie a potravinové intolerance.
The issue of breastfeeding and the development of the immune system in humans
Keywords: imunitní systém; potravinová alergie; kojení; mateřské mléko; prevence; příkrm; kojenec; immune system; food allergy; breastfeeding; breast milk; prevention; complementary feeding; infant