Mytologie románů J. R.R. Tolkiena - Buriánová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Náplní diplomové práce bude literární analýza a praktický rozbor vybraných Tolkienových děl Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky (1937) a Pán prstenů: Společenstvo prstenu (1949). Práce se zaměří zejména na rozbor typologie konkrétních postav a motivů zobrazených v těchto dílech. Bude si všímat jednotlivých příkladů prolínání mytologických inspiračních zdrojů. Samotnému zkoumání skryté mytologie bude předcházet stručné seznámení s mytologiemi a žánrem fantasy.
Mythology of the J. R. R. Tolkien's Novels