Dítě jako svědomí. Dětský subjekt a jeho svět ve vybraných dílech Ludvíka Aškenazyho - Šaldová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce pojednává o dětském subjektu a jeho světě ve vybraných dílech Ludvíka Aškenazyho. Výchozím literárním pramenem se stala samotná díla tohoto autora. První kapitola je věnována životu Ludvíka Aškenazyho, druhá kapitola podává výčet jeho děl rozdělených podle žánru. Třetí až šestá kapitola si kladou za cíl interpretaci vystavěnou z témat, motivů a detailů, které jsou pro tvorbu Ludvíka Aškenazyho signifikantní. V závěrečné sedmé kapitole je shromážděno několik literárních kritik a recenzí, na jejichž základě vyznívá dobová recepce Aškenazyho děl vyvozená v závěru práce.
Child as a conscience. Child subject and its world in selected works of Ludvík Aškenazy
Keywords: Ludvík Aškenazy; dětský subjekt; dítě; dětství; vnitřní a vnější svět; interpretace.; Ludvík Aškenazy; child subject; child; childhood; inner and outer world; interpretation.