Kvalita trávení volného času v současné české rodině - Salfická, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zaměřuje na otázku vnímání volného času v historii a současnosti, k jeho funkcím, které souvisejí s rozvojem osobnosti dnešního člověka, především pak na to, jak současné české městské rodiny tráví svůj společný volný čas v běžném pracovním týdnu, o víkendech a o dovolených. Cílem práce je zmapovat kvalitu společně tráveného volného času v současných městských českých rodinách s převážně nezletilými dětmi v Pardubicích a okolí. Výzkum se zaměřuje na to, kolik volného času tráví rodiny společně, a jak tento čas využívají. Zaměřen je na to, jak často tráví rodiny společně volný čas v běžném pracovním týdnu, o víkendech a o dovolených. Pro sběr primárních dat byla použita metoda dotazování, technika dotazník. Dotazník obsahuje 35 otázek, které se týkaly složení rodiny a jejího bydliště, příjmu rodiny a aktivit společně tráveného volného času. Distribuován byl mezi žáky základních a středních škol, kteří měli tento dotazník předat k vyplnění svým rodičům. Také mezi rodiče dětí mateřské školy. Zpracováním získaných dat bylo zjištěno, že nejčastějším druhem činností, které si vybírají rodiny pro trávení společného volného času při společných večerech, je sledování televize. Pokud mají rodiny společný víkend, nejčastěji jezdí do přírody, k příbuzným a chodí do kina. Nejčastější sportovní aktivitou je jízda na kole. Společnou zimní dovolenou často tráví na horách a letní dovolenou na chatě a u příbuzných. Ve většině rodin si spolu její členové v běžném pracovním týdnu povídají. Výzkumem bylo dále zjištěno, že se neliší doba společně stráveného volného času podle příjmových kategorií. Ale příjmy rodin mají vliv na náplň společného volného času. Práce přináší nové informace o kvalitě trávení volného času v rodinách, a tím se odlišuje od řady výzkumů zabývajících se volným časem u jednotlivců. Výstupy je možné použít pro doplnění výuky sociální práce, mohou být publikovány v odborném periodiku.
The quality of spending free time in nowadays czech family
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; dny pracovního týdnu; víkendy; dovolená; příjem; free time; activities; weekdays; weekends; holidays; income