Optimalizace ošetřovatelské dokumentace - Kubičková, Jesika (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná diplomová práce na téma "Optimalizace ošetřovatelské dokumentace" se zabývá problematikou ošetřovatelské dokumentace. Teoretická část práce se věnuje ošetřovatelské dokumentaci, její historii a legislativě. Dále je konkrétně zaměřena na její obsah, formy a zásady, které je nutné při vedení ošetřovatelské dokumentace dodržovat. V dnešní době se používají tři základní formy ošetřovatelské dokumentace. Mezi tyto formy patří listinná, elektronická a fotodokumentace. Dále je popsána odpovědnost za ošetřovatelskou dokumentaci a případné chyby, které se mohou při jejím vedení objevit. Další oblastí, které se teoretická část práce věnuje, je kvalita ošetřovatelské péče, která úzce souvisí právě s vedením ošetřovatelské dokumentace. Zde je popsána standardizace ošetřovatelské péče, její indikátory kvality, audit a akreditace. K realizaci výzkumného šetření jsme zvolili kombinaci kvalitativního přístupu s kvantitativním. Kvalitativní výzkum byl proveden pomocí polostrukturovaných rozhovorů; kvantitativní pomocí dotazníkového šetření a obsahové analýzy ošetřovatelské dokumentace. Prvním cílem bylo porovnat ošetřovatelskou dokumentaci ve vybraných zdravotnických zařízeních. Ukázalo se, že naprostá většina sester používá při své práci kombinaci listinné formy ošetřovatelské dokumentace s tou elektronickou. Oproti tomu jen několik málo z nich používá při práci výhradně elektronickou formu ošetřovatelské dokumentace. Druhým ze stanovených cílů bylo zjistit názor na aktuální ošetřovatelskou dokumentaci. Více než polovina sester považuje ošetřovatelskou dokumentaci v aktuální podobě za vyhovující, avšak najde se i dost sester, které v ní shledávají nedostatky, jež jim spokojenost s dokumentací znemožňují. Posledním cílem bylo zjistit konkrétní požadavky sester na ošetřovatelskou dokumentaci. Tyto výsledky jsou dále uvedeny v diskuzi. Z výzkumu vychází závěr, že většina sester je s aktuální ošetřovatelskou dokumentací celkem spokojena. Velká část z nich považuje ošetřovatelskou dokumentaci za důležitou a přínosnou nejen pro ně samotné, ale i pro pacienty a kvalitní ošetřovatelskou péči. Naše výzkumné šetření otevírá prostor pro hlubší výzkumy, které by mohly být zaměřené na porovnání listinné formy ošetřovatelské dokumentace s formou elektronickou. Vzhledem k tomu, že veškerá odvětví v dnešní době spějí právě k postupné elektronizaci, u zdravotnictví tomu není jinak. Bylo by zajímavé zjistit, zda tato elektronická ošetřovatelská dokumentace, která je již v některých zdravotnických zařízeních používána, bude mít pro ošetřovatelskou péči opravdu pozitivní přínos.
Optimization of nursing documentation
Keywords: sestra; ošetřovatelství; dokumentace; péče; záznam; nemocnice; nurse; nursing; documentation; care; record; hospital