Využitelnost stávající ženijní techniky AČR-ženijních praporů pro pomoc složkám IZS. - Jedlička, Raimund (Jihočeská univerzita, 2013)
Abstrakt v českém jazyce Bakalářská práce je zpracována jako ucelený dokument pro samosprávu o prostředcích u útvarů armády České republiky. Práce v teoretické části se obrací na historii 15. ženijní brigády, kdy asi k nejmasovějšímu nasazení nově vybudované 15. ženijní záchranné brigády došlo při provádění záchranných, likvidačních a stavebních prací v průběhu povodní, které již několikrát zasáhly rozsáhlé oblasti České republiky. Ženijní vojsko a samostatné záchranné roty nasadily k odstraňování následků povodní maximální počet osob, speciální a těžké techniky. Ve druhé části se obrací na použití sil a prostředků Armády České republiky při mimořádných událostech a krizových situacích. Použití Armády České republiky v souladu se zákonem číslo 239/2000 Sb. o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Armády České republiky lze poskytnout na plánovanou pomoc na vyžádání při záchranných a likvidačních pracích jako ostatní složku Integrovaného záchranného systému, vyčleněnými síly a prostředky Armády České republiky pouze na žádost operačního a informačního systému generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. Třetí část teoretické části bakalářské práce se zabývá základním dokumentem bezpečnostní politiky České republiky a to bezpečnostní strategií České republiky, na který navazují koncepce a dílčí strategie. Stává se vládním dokumentem zpracovaným ve spolupráci s Parlamentem ČR a Kanceláří prezidenta republiky s cílem hledat nadstranické přístupy k otázkám bezpečnosti. Na jeho tvorbě se rovněž podílí bezpečnostní komunita ČR zahrnující zástupce nestátní i státní sféry. Čtvrtá část teoretické části bakalářské práce udává základní hlavní úkol 15. ženijní brigády a to je pomoc civilnímu obyvatelstvu. Ten je plněn prostřednictvím samostatných záchranných rot. Záchranné roty a ženijní prapory jsou předurčeny pro podporu základních složek integrovaného záchranného systému při mimořádných událostech. Bakalářská práce popisuje ve výzkumné části velké množství přírodních a antropogenních událostí, pro jejich řešení jsou nasazovány síly a prostředky Armády České republiky. Jedná se o ženijní prostředky Armády České republiky. Této techniky je rozsáhlé množství a může být použito pro záchranné a likvidační práce při mimořádných událostech. Záchranné roty a ženijní prapory i se svou stávající technikou jsou v případě vzniku pohrom na území České republiky nasazovány na podporu integrovaného záchranného systému ze součástí Armády České republiky jako první. Teprve v případě vzniku pohrom značného rozsahu a nebezpečného charakteru jsou nasazovány síly a prostředky dalších částí armády. Bakalářská práce se zabývá nasazováním sil a prostředků při mimořádné události Armády České republiky, které lze použít k plnění úkolů integrovaného záchranného systému, součástmi civilní ochrany České republiky, orgány státní správy samosprávy k likvidaci následků mimořádné události, k odstranění jiného nebezpečí za použití vojenské techniky, k plnění humanitárních úkolů civilní ochrany. Tato bakalářská práce chce poukázat na nenahraditelnost využití sil a prostředků Armády České republiky při mimořádných událostech, využitelnost při nevojenských ohrožení na území České republiky.
Usages of current engineer's batalions and equipment army of the czech republic for assistence to the integrated rescue system.
Keywords: Klíčová slova: ženijní technika; Armády české republiky; nevojenské krizové situace; mimořádná událost; Keywords: Sapper vehicles; Army of Czech Republic; non-military scrisis situations; l emergency situation