Technologie pěstování Kotvičníku zemitého (Tribulus terrestris L.) a jeho využití - Hudská, Miluše (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá pěstováním kotvičníku zemního (Tribulus terrestris), jeho obsahovými látkami, farmakologickým využitím a vlivem technologie pěstování a elicitorů na obsah účinných látek. Hlavními účinnými látkami kotvičníku zemního jsou saponiny, flavonoidy a fytosteroly. Saponiny mají afrodiziakální účinky, flavonoidy jsou účinné proti srdečním chorobám a fytosteroly snižují hladinu cholesterolu v krevní plazmě. Obsah účinných látek závisí na způsobu pěstování a použití elicitorů. V praktické části jsem se zaměřila na pěstování ve volné půdě a ekonomice pěstování této rostliny.
Growing technology earthy Tribulus terrestris (Tribulus terrestris L.) and its use
Keywords: Kotvičník zemní; saponiny; sapogeniny; afrodiziakum; protodioscin; Tribulus terrestris; saponins; sapogenins; aphrodisias; Protodioscin