Prevence pádu u klientů s revmatoidní artritidou - Snopková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je prevence pádu u klientů s revmatoidní artritidou. Toto téma chce poukázat na prevenci pádu, která je velice podstatná u klientů s revmatoidní artritidou. Revmatoidní artritida je chronické zánětlivé onemocnění pojivových tkání celého organismu. Jejím hlavním projevem je postižení kloubů, svalů a vazů. To vede k významnému omezení pohyblivosti kloubů. Ovšem postupně může zasáhnout i jiné orgány lidského těla, jako například srdce, dýchací systém apod. Kvalita života u těchto klientů je velice podmíněna tím, v jakém stádiu chroby se klienti nacházejí. Onemocnění postupně omezuje klienty v činnostech sebeobsluhy a tím zvyšuje jejich závislot na blízkých. Často se objevuje ranní ztuhlost a otok kolem postižených kloubů, které riziko pádu jednoznačně zvyšuje. Účelem celé léčby je potlačit bolesti, odstranit ztuhlosti, obnovení pohybu, zvýšení svalové síly a zlepšení funkce svalu. Nedílnou součástí léčby je i prevence pádu u klientů s revmatoidní artritidou. Pád je pro klienty velice nepříjemným zážitkem. Lze je zařadit do mimořádných událostí, které zhorší a prodlouží klientovu léčbu. Proto lze pád zařadit mezi situace, kterým bychom měli předcházet. Kvůli každodenní ranní ztuhlosti hrozí klientům s revmatoidní artritidou riziko pádu, a proto léčba a předcházení pádu je velice podstatná. V praktické části bakalářské práce byly zvoleny tři cíle. Prvním cílem práce bylo zjistit, jakých opatření klienti využívají s revmatoidní artritidou k prevenci pádu. Druhým cílem bylo zmapovat, jakých preventivních postupů sestry využívají v nemocničním zařízení k potlačení vzniku pádu u klientů s revmatoidní artritidou. Třetím cílem bylo zjistit, jaká opatření, vedoucí k prevenci pádu, by klienti s revmatoidní artritidou přivítali. V práci byla použita kvalitativní metoda výzkumu. Zkoumanou skupinou bylo 5 klientů s revmatoidní artrtidou. Respondenti byli vybráni na základě předem připravených kritérií a těmi bylo onemocnění revmatoidní artritidou, stádium onemocnění III. a IV. a v minulosti prodělaná hospitalizace. Další zkoumanou skupinou bylo 5 sester, které se o klienty s revmatoidní artritidou starají v nemocničním zařízení. Ke sběru dat byla použita metoda dotazovaní, technika nestandardizovaného rozhovoru. Práce odhalila, které kompenzační pomůcky by klienti v prevenci pádu rádi uvítali. Na základě získaných informací byl vytvořen návrh, jak předcházet pádu v nemocničním zařízení pro klienty s revmatoidní artritidou a pro sestry o ně pečující. Dále bylo vytvořeno desatero preventivních opatření pro pacienty s revmatoidní artritidou v prevenci pádu. Tyto pomůcky by mohli být využity v nemocnici, jako určité doporučení pro sestry, jak se chovat k zabránění vzniku pádu u klientů s revmatoidní artritidou v nemocničním zařízení a klientům by měli podat ucelené informace o prevenci pádu.
Accident prevention in patients with rheumatoid arthritis.
Keywords: Pacient; revmatoidní artritida; ošetřovatelská péče; prevence pádu; sestra; pomůcky; podpora; Patient; rheumatoid arthritis; nursing care; fall prevention; nurse; aids; support