Chov a vývoj plemene prasat české bílé ušlechtilé - Járková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce bylo analyzovat vývoj užitkových vlastností plemene české bílé ušlechtilé za období od roku 2008 do roku 2020. V nukleových chovech klesl počet z 1 664 prasnic na 1 174 prasnic (o 29,4 %). Zvýšil se počet všech narozených selat na 14,9 selat (o 2,0 ks), živě narozených selat na 13,5 selat (o 1,3 ks) a dochovaných selat na 12,1 selat (o 1,2 ks). Mléčnost prasnic se zvýšila na 70,0 kg (o 6,4 kg) a délka mezidobí se snížila na 150,0 dní (o 10,5 dní). Průměrný denní přírůstek od narození se u kanečků zvýšil na 754 g (o 108 g) a u prasniček na 664 g (o 21 g). Průměrný denní přírůstek v testu se u kanečků zvýšil na 1 229 g (o 216 g) a u prasniček na 1 059 g (o 67 g). Průměrná výška hřbetního tuku se snížila u kanečků na 5,6 mm (o 1,7 mm) a u prasniček na 6,1 mm (o 0,6 mm).
Breeding and development of Czech Large White
Keywords: prase; české bílé ušlechtilé; reprodukční znaky; produkční znaky; pig; Czech Large White; reproduction performance; production performance