Úloha kalkulací a rozpočtů při řízení vnitropodnikových procesů - Fejfárková, Eva (Jihočeská univerzita, 2020)
První část práce je zaměřena na řízení vnitropodnikových procesů, fáze systému řízení, tvorba ceny nebo analýza odchylek. Dále na kalkulaci nákladů a klíčových pojmů mezi, které zahrnout například předmět kalkulace, rozvrhovou základnu nebo kalkulační vzorec. Další složkou je kalkulační systém a typy nákladové kalkulace. Poslední kapitola teoretické části se zabývá rozpočetnictvím. Druhá část práce obsahuje informace o vybraném podniku, kterým je Aspera technology, s.r.o. v Českých Budějovicích. Tato část se zabývá analýzou současného stavu kalkulací nákladů. Dále je vypočítána kalkulace nákladů na konkrétní středisko podniku. Poslední kapitola je věnována celopodnikovému rozpočtu firmy. Rozpočty jsou sestaveny podle interních údajů na rok 2019 a na jednotlivá čtvrtletí. Na konci je sestaven master budget na rok 2020. Závěrem jsou u každé kapitoly uvedeny zhodnocení a doporučení.
The role of calculations and budgets in the management of internal processe
Keywords: kalkulace; náklady; kalkulační systém; kalkulační metody; kalkulační vzorec; rozpočet; metody rozpočtování; calculations; costs; costing system; calculations methods; costing model; budgets; budgeting methods