Výskyt sociálně patologických jevů u dětí ve vztahu k zaměstnanosti členů rodiny - Komrsová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své diplomové práci s názvem "Výskyt sociálně patologických jevů u dětí ve vztahu k zaměstnanosti členů rodiny" jsem se zaměřila na zjištění souvislostí mezi zaměstnaností rodičů, výskytem sociálně patologických jevů u jejich dětí a kapesným dětí. Základní soubor byl tvořen respondenty ve věku 15 až 20 let, žijících na území Klatovska, v rozsahu 200 respondentů. Cílem teoretické části bylo shromáždit poznatky o rodině, jejím hospodaření, o sociálně patologických jevech, nezaměstnanosti a trávení volného času dětí. V praktické části jsem se snažila najít vzájemné vazby mezi výskytem sociálně patologických jevů, nezaměstnaností rodičů a kapesným. Přínos mé diplomové práce je hlavně v možnosti informovat rodiče, pedagogy, vychovatele a ostatní veřejnost, která za zabývá výchovou dětí, o prokázaných závěrech z výzkumné části. Závěry diplomové práce ukázaly, že sociálně patologické jevy mají příčinnou souvislost s nezaměstnaností rodičů, neboť jejich výskyt byl o 30% vyšší v rodině respondentů s nezaměstnanými rodiči. Zaměstnaní rodiče dávají častěji svým dětem kapesné, které vede ke zvýšenému kouření. Výše kapesného neovlivňuje výskyt sociálně patologických jevů, neboť nebyla prokázána významná statistická odlišnost ve výši kapesného v souboru respondentů s výskytem sociálně patologických jevů a u celkového souboru, kteří dostávají kapesné. Respondenti, kteří mají zkušenost s nezaměstnaností svých rodičů jsou v rodině méně spokojeni. Zaměstnaní rodiče tráví se svými dětmi více volného času, a to aktivním způsobem. Tyto zjištěné skutečnosti mohou významně ovlivnit rodiče při výchově svých dětí. Poznání a uvědomění si souvislostí jmenovaných faktorů může vychovatele nasměrovat při prevenci sociálně patologických jevů u dětí.
Appearance of socially-pathological events of children in relation to unemployment in the family.
Keywords: Rodina; Výchova; Volný čas; Sociálně patologické jevy; Nezaměstnanost; Family; Education; Leisure time; Social pathological phenomenons; Unemployment