Monitorování radiační zátěže radiačních pracovníků na jaderné elektrárně Temelín - Cupalová, Klára (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zabývá profesionálními expozicemi radiačních pracovníků Jaderné elektrárny Temelín. Úvodní část je věnována druhům ionizujícího záření po-dílejících se na radiační zátěži pracovníků, veličinám a jednotkám a základním legislativním požadavkům souvi-sejícím s osobním monitorováním. Následuje charakteris-tika metod používaných pro měření osobních dávek ze zevního ozáření, mezi které patří filmová dozimetrie, termoluminiscenční dozimetrie, radiofotoluminiscenční dozimetrie a elektronická dozimetrie. Pro sledování úvazků efektivních dávek z vnitřní kontaminace jsou po-užívány přímé a nepřímé metody. V práci jsou popsány možnosti optimalizace profesionálních expozic. Práce obsahuje zpracované výsledky osobního mo-nitorování z let 2005 a 2006 a návrh programu monitoro-vání. Nový program monitorování je založen na aktivních elektronických osobních dozimetrech a zabezpečuje po-tenciální přechodné období z pasivních osobních dozime-trů na aktivní dozimetry. Na rozdíl od pasivních dozimet-rů umožňují elektronické osobní dozimetry lepší kontrolu profesionálních expozic a díky přímé informaci o dávce zvyšují kulturu radiační ochrany.
Monitoring of the occupational radiation exposure at Temelín nuclear power plant
Keywords: Ionizující zárení; JE Temelín; Profesionální expozice; Program monitorování osobních dávek; Radiacní ochrana; Ionizing radiation; Temelín Nuclear Power Plant; Professional exposure; Individual monitoring program; Radiatoin protection