Zkušenosti s aplikací nového zákona o nemocenském pojištění - Křížová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se nazývá ,,Zkušenosti s aplikací zákona o nemocenském pojištění.'' V práci jsou popsány cíle a principy, pojetí a struktura nového zákona o nemocenském pojištění. Samostatná část je věnována dávkám nemocenského pojištění, povinnostem zaměstnavatelů, pojištěnců a správ sociálního zabezpečení. Pro srovnání je v práci uveden systém nemocenského pojištění do nabytí účinnosti nové platné právní úpravy nemocenského pojištění, tedy do 31.12.2008. Cílem práce bylo popsat zkušenosti s aplikací nového zákona o nemocenském pojištění, jeho klady a zápory z pohledu pojištěnce, zaměstnavatele a zaměstnanců správy sociálního zabezpečení. Chtěla jsem zjistit, zda bylo docíleno snížení výdajů na dávky nemocenského pojištění a zda pojištěnci jsou více motivováni ke snižování pracovní neschopnosti. Pro zjištění dané problematiky byl zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování, technika polostandardizovaného rozhovoru a metoda analýzy dokumentů, technika sekundární analýzy dat. Rozhovory byly vedeny se 12 respondenty z řad pojištěnců, zaměstnavatelů a zaměstnanců správy sociálního zabezpečení. Z výzkumu vyplynulo, že s účinností nového zákona o nemocenském pojištění došlo ke snížení výdajů na dávky nemocenského pojištění a k motivaci pojištěnců ke snižování dočasné pracovní neschopnosti. Převážná část respondentů je přesvědčená o zvýšené administrativní zátěži nového systému. V rámci provedeného výzkumu byly získány názory pojištěnců, zaměstnavatelů a zaměstnanců správy sociálního zabezpečení, které mohou posloužit jako námět k případné diskusi o změně zákona o nemocenském pojištění.
Experience with exercising the new Health Insurance Act.
Keywords: nemocenské pojištění; zaměstnavatel; pojištěnec; dávky; health insurance; employer; insured; sickness benefit