"Síla slova" aneb Poetika rapu napříč časem - Kitnerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá proměnami poetiky českých hip hopových textů. Analyzované texty ve větší míře reprezentují hlavní proud hip hopu jako hudebního stylu a zachycující období od počátku let devadesátých až téměř do současnosti. Zaměřuje se na výskyt a popis určitých opakujících se schémat, na jejich proměnlivost v čase, popřípadě i na to, co se těmto schématům vymyká. Dále se zabývá i popisem specifických rysů příznačných pro určité autory. Práce vychází z hermeneutické koncepce a poetiky, či ze stylistiky.
"The Power of Word" or The Poetics of Rap throught the Time
Keywords: hip hop; rap; písňový text; poetika; hermeneutika; hip hop; rap; lyrics; poetics; hermeneutics