Kouzlo psaného slova - Dvořáková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Kouzlo psaného slova se zabývá písmem v proměnách historického kontextu. Je rozdělena na dvě části. Teoretická část informuje o vývoji písma a jeho použití, psacích technikách a kulturních vlivech. Dále popisuje zmíněné typy, které nejvíce ovlivnily další pohled na budoucí písmo. Praktická část práce zobrazuje soubor dvanácti nástěnných keramických reliéfů. Jednotlivé reliéfy zastupují nejvýraznější písmo a architekturu v dané časové etapě. Jejich koncepce rozvržení je založena na vnímání širší veřejnosti.
Magic of writing word
Keywords: vývoj písma; písmo ve výtvarném projevu; reliéf; nástěnná keramika; development of fonts; font in visual expression; relief; wall ceramics