Vedení daňové evidence a účetnictví u OSVČ provozující řemeslnou činnost - Zimmermannová, Zlata (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce je zaměřena na porovnání daňové evidence a účetnictví. Jejím cílem je určit, zda je pro podnikatele výhodnější daňová evidence nebo účetnictví. Podnikatel používá daňovou evidenci, protože se pro vedení účetnictví nerozhodl dobrovolně. OSVČ pracuje jako klempíř, jehož živnost spadá do řemeslné činnosti. Podle zákona se může podnikatel rozhodnout, zda bude využívat daňovou evidenci nebo účetnictví. Daňová evidence a účetnictví jsou porovnávána ve všech aspektech, aby mohly být určeny jejich výhody a nevýhody. Pro srovnání bude zaúčtován vzorový příklad, kde budou využity FAV, FAP, BÚ, pokladny atd. Po zaúčtování vyhodnotím výhody a nevýhody. Poté doporučím OSVČ, které účetnictví je pro daného podnikatele výhodnější.
Tax records and accounts of self-employed persons engaged in craft activity
Keywords: účetnictví; podnikatel; daňová evidence; porovnání; accountancy; entrepreneur; tax records; comparison