Rozvoj nácviku výslovnosti ve výuce němčiny na ZŠ - Rychtaříková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se přednostně zabývá rozvojem nácviku výslovnosti na druhém stupni základních škol. Teoretická část popisuje jednotlivé fonetické jevy, které jsou nejčastějším zdrojem potíží pro české žáky při učení se německé výslovnosti. Opírá se o typologii cvičení podle Ursuly Hirschfeldové a shrnuje nejdůležitější principy nácviku výslovnosti cizího jazyka obecně. Praktickou část tvoří z první poloviny analýza dvou učebních materiálů Deutsch mit Max a Macht mit! Práce zjišťuje počet samostatných fonetických ke každé lekci v učebnici a v pracovním sešitě dohromady a jejich celkový počet v každé sadě učebnic. Dále popisuje, které jevy jsou v učebnicích procvičovány a které jsou opomíjenyazařazujecvičení do typologie fonetických cvičení podle prof. Ursuly Hirschfeldové. Ve druhé polovině nabízí ke každému jevu alespoň dvě cvičení pro jeho nácvik.
The Development of Pronunciation Practice in Theaching German in Basic Schools
Keywords: Fonetika; výslovnost; nácvik výslovnosti; výslovnostní cvičení; nácvik výslovnosti; učebnice německého jazyka; Phonetics; pronunciation; pronunciation practice; pronunciation exercises; German language textbooks