Problematické životní situace osob s homosexuální orientací - Veseláková, Jesika (Jihočeská univerzita, 2011)
S homosexualitou se setkáváme ve všech kulturně historických formacích. Různé kultury mají o sexualitě obecně, o jejím vyjádření i formách, rozdílné představy. Odlišnost homosexuální orientace a odraz tohoto jevu ve společnosti ovlivňuje život homosexuálně orientovaných osob. Jedinec je vystaven vnitřnímu konfliktu i konfliktu s heterosexuální většinou, který mu může způsobovat existencionální tíseň. Zvládání problematických životních situací se odvíjí od osobnosti homoeroticky zaměřeného jedince, od očekávání jeho sociálního prostředí a od podpory okolí, kterou jedinec v tomto prostředí vnímá. V současnosti stoupá zájem o homosexualitu jako o společenský fenomén. V teoretické části jsem shrnula euroamerické náhledy na homosexualitu a vyhledala náboženské kořeny současného vnímání homosexuality. Následně jsem se věnovala životním podmínkám, které s homosexuální orientací souvisí. Pohled na problematické životní situace a na krizi homosexuálně orientovaných jedinců byl z logiky věci tím nejpodstatnějším pro praktickou část diplomové práce. Základním cílem, který jsem se snažila splnit, bylo popsání životních situací a problémů, které s homosexualitou souvisejí, a to vlastním subjektivním hodnocením homosexuálně orientovaných jedinců. Výzkumnou oblast jsem vymezila na vnímání vlastní menšinové sexuality homosexuálem/lesbičkou a vnímání jeho/jejího sociálního zázemí, reagujícího na odlišnou orientaci jedince ve své sociální skupině. Studie byla od samého začátku zamýšlena jako kvalitativní výzkum. Pro konkrétní zkoumání byl zvolen přístup pomocí fenomenologického výzkumu. Prožitá zkušenost jedince byla zachycena prostřednictvím rozhovoru a následně analyzována. Na základě rozhovoru byl vytvořen popis a interpretace sdělených prožitků. Na základě zjištěných faktů mohou být případně doporučeny různé formy osvětové činnosti pro vyšší informovanost homosexuálně i heterosexuálně orientované veřejnosti. Dále doporučuji vypracování kvalitní metodiky zaměřené na snižování homofobních postojů většinové společnosti v České republice. Nutností je především dodržování profesionálních přístupů při proškolování v rámci sexuální výchovy na základních školách, která by vycházela z jednotné metodiky. V rámci legislativního ošetření adopce a asistované reprodukce by měla být v České republice schválena opatření, směřující k absolutnímu odstranění diskriminace homosexuálně orientované menšiny.
Problematic life situations of person with homosexual orientation
Keywords: Coming out; Gay; Homoerotika; Homosexualita; Homosexuální orientace; Lesba; Problematické životní situace; Coming out; Gay; Homoerotism; Homosexual orientation; Homosexuality; Lesbian; Problematic life situations