Řízení lidských zdrojů ve výrobním podniku - Průšová, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je zaměřená na posouzení angažovanosti pracovníků ve výrobním podniku a posouzení motivace k jejich výkonnosti formami finančního odměňování za práci v období let 2002 - 2007. Šetření bylo realizováno v podniku drobné výroby s vysokou přidanou hodnotou na jednotku výrobku. V podniku pracovalo v průběhu sledovaného období průměrně 290 pracovníků. Teoretická část popisuje důležitost angažovanosti pracovníků pro podnik a sleduje prvky, které ovlivňují chování a rozhodování pracovníků. Praktická část obsahuje analýzy systému odměňování v podniku "A", skladbu hrubé mzdy v letech 2002 - 2007 a šetření formou řízeného rozhovoru. Byly získány tyto hlavní poznatky: - poměr podílu pevné a pohyblivé složky hrubé mzdy je v poměru 60 % : 40 %; - pohyblivá složka mzdy podporuje výkonové odměňování; - problematika absence a zvyšování kvality a kvantity výroby je řešena metodou "cukr a bič".
Human Resource Management In A Manufacturing Concern
Keywords: motivace pracovníka; management; mzda a její složky; hodnocení pracovníků; motivation of staff; management; wage and its components; evaluation of staff