Ošetřovatelská péče o klienta s Alzheimerovou chorobou v Alzheimercentru - Hniličková, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem práce bylo zmapovat poskytovanou ošetřovatelskou péči u klienta s Alzheimerovou chorobou v Alzheimercentru. V návaznosti na tento cíl byla stanovena jedna výzkumná otázka: "Jaká péče je klientům Alzheimercentra poskytována jednotlivými kategoriemi ošetřovatelského personálu?" Empirická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření, které bylo uskutečněno technikou nestrukturovaného pozorování ošetřovatelského personálu při poskytování ošetřovatelské péče klientům s Alzheimerovou chorobou v Alzheimercentru. Vlastní pozorování bylo zaměřeno na to, jakým způsobem vybraný ošetřující pracovník pečuje o klienta v průběhu směny a to zejména při poskytování hygienické péče, podávání stravy, provádění rehabilitace, zdravotnických úkonů a také během komunikace s klientem. Získaná data byla zpracována technikou otevřeného kódování, při níž bylo pro jednotlivé oblasti ošetřovatelské péče vytvořeno šest kategorií, kterými jsou: hlášení personálu, hygienická péče, výživa, rehabilitace, komunikace s klienty a zdravotní péče. Výzkumný soubor tvořili všeobecná sestra, zdravotničtí asistenti a pracovníci v sociálních službách. Na základě výsledků výzkumného šetření lze popsat poskytovanou péči jako komplexní a individuální. Klade se zde důraz na aktivizaci a podporu soběstačnosti nemocných. Klientům není poskytována pouze základní ošetřovatelská péče, ale jde o specializovanou péči, která je každému klientovi poskytována dle jeho potřeb a zdravotního stavu. V daném zařízení je cílem využít volný čas klientů a navodit přátelský vztah mezi pečujícím a opečovávaným. Práce je zpracována tak, aby přinesla ucelený pohled na ošetřovatelskou péči poskytovanou klientům Alzheimercentra. Výsledky mohou posloužit jako výukový materiál.
Nursing care for Alzheimer's client in the Alzheimer Center
Keywords: Alzheimercentrum; Alzheimerova choroba; demence; klient; ošetřovatelská péče; Alzheimer Center; Alzheimer's disease; dementia; client; Nursing Care