Zhodnocení projevu certifikované a farmářské sadby u vybraných odrůd brambor - Pávek, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit projev certifikované a farmářské sadby u vybraných odrůd brambor. Pokus byl založen v roce 2015 na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Vysazeny byly 4 odrůdy s rozdílnou délkou vegetační doby Magda, Adéla, Laura a Satina. Certifikovaná sadba byla použita ve stupni A, farmářská sadba byla velikostně roztříděna a otestována na výskyt viróz. Celkem bylo založeno 32 parcelek. Sklizeň pokusných parcelek proběhla 29. 9. 2015. Každá parcelka byla sebrána do samostatného pytle. Posléze došlo k velikostnímu roztřídění a spočítání jednotlivých hlíz. Ze zjištěných hodnot byl následně stanoven výnos hlíz, výnos konzumních hlíz, obsah škrobu a průměrná hmotnost jedné hlízy. U porostu byl také sledován počet vzešlých rostlin u jednotlivých odrůd a počet stonků na rostlinu. Z dosažených výsledků vyplývá, že použití farmářské sadby v prvním roce nemusí znamenat okamžitý pokles výnosu, naopak se prokázalo navýšení průměrného výnosu o 9 t/ha u odrůd Magda, Adéla a Satina. Pouze u odrůdy Laura byl zaznamenán vyšší výnos u certifikované sadby o 4 t/ha. Dále nebyl prokázán vliv použité sadby na obsah škrobu.
The manifestation certified and farm seed at selected potato varieties
Keywords: brambory; certifikovaná sadba; farmářská sadba; odrůda; výnos hlíz; obsah škrobu; potatoes; certified seed; farm seed; variety; tuber yield; content of starch