VoIP - hlasová komunikace v IP sítích - Beran, Václav (Jihočeská univerzita, 2007)
Použití VoIP technologie, jako alternativy pro stávající telefonní systém, je velmi lákavé, z důvodu rozšířenosti počítačových sítí a jejich větší efektivnosti. Cílem prá-ce je popsat VoIP technologii a vytvořit tak první publikaci v ČR, která se tomuto tématu podrobně věnuje. Nejdříve v práci vysvětlím základní pojmy a principy, které jsou potřebné k pochopení celé problematiky. Jádrem práce je technologie VoIP, které se věnuje třetí kapitola. Jsou popsány způsoby kódování řeči, dále signalizační protokoly (SIP, H.323, MGCP, IAX) a problémy spojené s QoS. Dále je v práci po-psán princip, instalace a ovládání programu Skype.
VoIP- IP network voice communication
Keywords: PSTN; paket; VoIP; IP telefonie; SIP; H323; IAX; RTP; gatekeeper; gateway; MCU; skype; skypeIn; SkypeOut; QoS; jitter; latence; PSTN; packet; VoIP; SIP; H323; IAX; RTP; gatekeeper; gateway; MCU; skype; skypeIn; SkypeOut; QoS; jitter; latence