Rejstříkování zákonných údajů ročních závěrek firem - Kalíšková, Anna (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na Rejstříkování zákonných údajů ročních závěrek firem a je rozdělena do 2 částí. Nejprve jsou zde popsány základní charakteristiky účetní závěrky, např. rozvaha, výkaz zisku a ztráty, přehled o peněžních tocích, audit účetní závěrky. Podnikatelské subjekty musí zveřejňovat jejich účetní závěrky do obchodního rejstříku. Praktická část se zabývá analýzou této povinnosti. V závěru této práce je zhodnoceno plnění povinnosti v oblasti zveřejňování účetních výkazů podle jednotlivých skupin podnikatelských subjektů (dle krajů, právní formy, velikosti podniku a předmětu podnikání). V roce 2010 zveřejnilo 50 % podnikatelských subjektů účetní závěrku. U jednotlivých skupin podnikatelských subjektů se vyskytují rozdíly v oblasti zveřejňování. Např. se jedná o právní formu. Zveřejňovací povinnost u akciových společností se pohybuje okolo 75 %, ale u veřejných obchodních společní ji splnilo jen 20 %.
Business Register of Financial Statements of Companies
Keywords: Účetní závěrka; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; příloha; audit; zveřejňování účetní závěrky; obchodní rejstřík; Financial statements; Balance sheet; Income statements; Enclosure; Audit; Publication of the financial statement; Business register