Dědičné choroby psů vázané na pohlavní chromozomy - Čížková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce obsahuje shrnutí nejdůležitějších a nejčastějších dědičných nemocí vázaných na pohlavní chromozomy. V úvodu práce je popsaná genetická informace psa, mutace, související s genetickým onemocněním a samotné rozdělení dědičných onemocnění. Dále se práce věnuje dědičnosti znaků souvisejících s pohlavím a vznik X a Y chromozomu. Poslední část je věnována samotným chorobám, jejich příznakům, genetickému pozadí, diagnostice a léčbě.
Inherited disease of dogs linked to sex chromosomes
Keywords: Pes; genetika; dědičné onemocnění; X- vázaná choroba; Y- vázaná choroba; Canine; genetics; hereditary disease; X- linked disease; Y- linked disease