Úroveň povědomí obyvatelstva o problematice rozsáhlých výpadků elektrické energie - Hajdajová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce pojednává o rozsáhlých výpadcích elektrické energie, jinými slovy o blackoutech. Práce je pak rozdělena do dvou částí. Teoretická část popisuje (kritickou) infrastrukturu, jejíž součástí elektrická energie bezesporu je, dále seznamuje čtenáře s elektrizační soustavou České republiky, a také s blackoutem jako takovým. Poslední kapitola analyzuje některé důležité výpadky ve světě a v souhrnu osmi blackoutů se snaží poukázat, jak technické závady, kontrolní chyby či extrémní projevy počasí dokáží negativně ovlivnit život každého z nás. V praktické části jsou pak uvedeny dva cíle. Prvním, hlavním, cílem diplomové práce je zjistit a posoudit úroveň znalostí obyvatelstva o problematice rozsáhlých výpadků elektrické energie, přičemž byla stanovena hypotéza, která tvrdí, že informovanost obyvatel u vybraných obcí s rozšířenou působností nedosahuje 80 %. Průzkum probíhá na území dvou obcí s rozšířenou působností - ORP Uherské Hradiště a ORP České Budějovice. Získaná data jsou následně porovnávacím přístupem zhodnocena. Na základě výsledků tohoto průzkumu jsou navrhnuta opatření, jejichž účelem je zlepšit systém informovanosti obyvatelstva o předmětné problematice. Jedná se tak o druhý cíl. Dle vytyčených cílů a pro potřeby práce jsem použila metodu sběru dat formou dotazníkového šetření, které nese prvky kvantitativního výzkumu. Diplomová práce a její výsledky mohou posloužit jako studijní materiál, který by mohl být dále použit pro další výzkum. Též se jí lze inspirovat při zvažování způsobů jak zlepšit informovanost obyvatelstva.
The level of awareness of inhabitants about the problems of large-scale electrical power failures
Keywords: Informovanost obyvatelstva; kritická infrastruktura; elektrická energie; elektrizační soustava; blackout.; Public awareness; critical infrastructure; electrical energy; electricity system; blackout.