Charakteristika odrůdové skladby lupin pro pěstování v ČR - Vokurka, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce rozebírá formou literární rešerše současný stav a možnosti pěstování lupin v České republice se zaměřením na jejich odrůdovou skladbu. Po úvodní charakteristice rozsáhlého rodu Lupinus a kapitolách o historii, současném významu a využití lupiny následuje detailní botanický popis kulturních druhů tohoto rodu. Zvláštní pozornost je věnována vegetační době, jakožto významnému faktoru ovlivňujícímu potenciál pěstování lupin v ČR. Další kapitoly se zabývají nezbytnými poznatky týkajícími se požadavků jednotlivých druhů na stanoviště a agrotechnických zásad při pěstování lupiny. Poté už jsou postupně rozebrány jednotlivé druhy z hlediska jejich významu, botanického popisu a nároků na prostředí. Rešerše je zakončena nástinem šlechtitelských trendů a charakteristikou dostupné odrůdové skladby včetně popisu u nás v současnosti registrovaných odrůd.
Characteristics of cultivar composition of lupine in the Czech Republic
Keywords: lupina (Lupinus); odrůdy; šlechtění; nároky na prostředí; podmínky ČR; vegetační doba; alkaloidy; lupin (Lupinus); varieties; breeding; habitat requirements; conditions in the Czech Republic; growing season; alkaloids