Floristická studie vodních sinic a řas v jihovýchodní části kraje Vysočina - Melichar, Antonín (Jihočeská univerzita, 2011)
V roce 2009 byly odebrány vzorky planktonu ze 45 lokalit v kraji Vysočina. Bylo studováno druhové složení a relativní abundance druhů; byly měřeny ekologické faktory jako pH, vodivost, teplota, průhlednost a obsah rozpuštěných iontů. Byly vypočteny hodnoty ekologických indexů (Shannonův a Simpsonův index diverzity) a ty byly poté porovnány s ostatními ekologickými faktory. Byl vytvořen seznam všech druhů nalezených v kraji Vysočina. Bylo nalezeno 262 druhů a 4 druhy nové pro ČR.
Floristic study of cyanobacteria and algae in south-east part of Vysočina region
Keywords: checklist; řasy; sinice; Shannonův index diverzity; checklist; algae; cyanobacteria; Shannon index of diversity