Obchod s trofejemi lva (Panthera leo) ve vztahu k ochraně druhu - Hrdličková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Kromě ostatních příčin ohrožení lva (Panthera leo), jako je ubývání přirozeného prostředí, nemoci a konflikt s člověkem, je největším předmětem diskuze trofejový lov. Vzrůstající ohrožení populací rozděluje vědce, účastníky loveckého průmyslu, různé welfare a ochranářské organizace a nyní již i část široké veřejnosti na dva tábory. Jedni věří, že je možný dlouhodobě udržitelný trofejový lov a obchodování s ostatními komoditami pocházejících ze lvů, jelikož tuto činnost považují za ochranu. Druhá strana tvrdí opak a snaží se nadměrné využívání zastavit různými prostředky, např. prostřednictvím peticí, jednání s politiky a šířením informací mezi veřejností. Časoprostorový vývoj obchodu byl hodnocen za období let 1977 2012 pomocí dat shromážděných v CITES Trade Database a také na základě získaných informací. Vědci již prokázali, že v některých oblastech trofejový lov ovlivnil lví populace a zvyšuje infanticidu. K této mortalitě se může přidávat navíc aditivní mortalita způsobena chycením do pastí, odvetným zabíjením a pytláctvím. Stále větší hrozbou začínají být farmy v JAR vyvážející kosti nejvíce do Laosu a následně do Vietnamu a Číny, kde nahrazují kosti tygří. JAR je také světově největším exportérem trofejí, kostí, těl a jejich částí a živých exemplářů, zároveň je třetím největším importérem. Zatímco zdejší počet lvů v přírodě přesahuje 2 000, v zajetí je jich chováno 8 000. Světově největším importérem trofejí, ostatních exemplářů, drápů, zubů, lebek, těl a jejich částí je USA. Na importu se také významně podílí státy EU (Španělsko, Německo, Francie, Velká Británie a Švýcarsko). Exempláře nejčastěji pocházejí z přírody a dále z chovu v zajetí. Nejhojnějším důvodem obchodu je lovecká trofej a následovně důvod osobní a komerční. Nejvíce obchodovanými komoditami jsou trofeje a poté drápy, zuby a lebky. Obchod dosahoval maxima v roce 2009 a poté v roce 2011, přičemž celkový objem obchodu činil 149 202 komodit.
The trading in lions's hunting trophies (Panthera leo) with regard to conservation
Keywords: lev; trofejový lov; trofeje; CITES; kosti; "canned hunting"; lion; trophy hunting; trophies; CITES; bones; canned hunting